donderdag 25 februari 2010

Plattelandsontwikkeling

















Urbanisatie wordt steevast uitgelegd als synoniem voor, en hier citeren we mijnheer van Dale uit 1995, 1° vorming van een stedelijke agglomeratie door uitbreiding van de bebouwing over het aangrenzende platteland; 2° (...) ; 3° grootscheepse trek van plattelandsbevolking naar de steden; en 4° concentratie van het leven in steden. Urbanisering zou je dan denken, is ongeveer hetzelfde maar slaat eerder op het lange termijn aspect ervan. Toch wil van Dale dat niet zo gezegd hebben. Volgens hem is urbanisering 'het karakter van een stad krijgen' of, toegepast op personen: tot stadsbewoner worden. Als voorbeeld voegt hij toe: verstedelijkte indianen in Washington, maar het had ook een Bosnon kunnen zijn, natuurlijk.

Urbanisatie en urbanisering is dus niet hetzelfde.

In de geografie heeft men een aantal criteria uitgewerkt om uit dit catalogusprobleem te geraken. Zo spreekt men van een 'morfologisch stedelijk gebied' van zodra de bevolkingsdichtheid van een stad en een aantal aangrenzende dorpen groter is dan 650 inw/km². Dit zou dan moeten overeenkomen met de klassieke definitie van urbanisatie: de stad die zich uitbreidt. Daarnaast heb je ook het 'functionele stedelijk gebied'. Hier spreekt men van wanneer meer dan 10% van de beroepsbevolking uit een bepaald gebied op de kern, het 'morfologisch stedelijk gebied' , is aangewezen om er te gaan werken. Binnen eenzelfde functioneel gebied kunnen natuurlijk ook verschillende kernen aanwezig zijn, men spreekt dan van een polycentrisch functioneel stedelijke gebied (wie meer hierover wil weten surft best eventjes naar http://www.espon.eu. )

Waar wil ik nu toe komen ?
Hoewel gebouwen, voorzieningen en bevolkingsdichtheid belangrijk blijven, heeft verstedelijking al lang niets meer te maken met de bebouwde stad alleen. Het gaat immers in de eerste plaats over de verstedelijking van de mens: waar haalt ie zijn inspiratie voor wijsheid vandaan ? Is dit enkel lokaal: komt de wijsheid voort uit de opeenvolging van de seizoenen en het aantal noten dat dit jaar geoogst wordt ? Of shopt ook de plattelandsmens de ruime wereld af op zoek naar de best passende en meest nuttige wijsheid ? Dit laatste heeft twee consequenties:
1: als er op het platteland stedelingen wonen, wonen er ook in de stad plattelanders.
2: stedelijk beleid en plattelandsontwikkeling zou over hetzelfde moeten gaan.

Op het plaatje: en toch: ergens stopt de stad...

1 opmerking:

  1. Het land stopt.
    De zee begint.
    Op zoek naar Atlantis.
    http://www.youtube.com/watch?v=rW0On9A1fO8&feature=player_embedded

    BeantwoordenVerwijderen