Gated communities, woonwijken die via gecontroleerde in- en uitgangen van het openbaar domein zijn afgesloten, vallen meestal niet in goede aarde bij diegenen die het goed menen met de stad. We kunnen ons goed voorstellen waarom: achter de toegangspoort wordt dikwijls kwaliteitsvol domein aangelegd waar de modale stadsbewoner niet van mag genieten.
Gated communities komen echter niet enkel bij de bovenste lagen voor, in tegendeel. Ook mensen die het minder breed hebben sluiten zichzelf niet zelden in semi-publieke ruimtes op. En meestal om identiek dezelfde reden: controle krijgen op wie in- en buitengaat. Ook wanneer geen hekken aanwezig zijn, kan een wijk toch nog exclusiviteiten vertonen, in de mate bij voorbeeld dat een toevallige bezoeker zich er niet welkom voelt.
Wat moeten we daarmee ? Ik denk niet dat gated communities in se asociaal zouden zijn, eigenlijk zijn het eerder zeer sociale initiatieven, een soort coöperatieve verenigingen zeg maar. Daarenboven is het erg aannemelijk dat het mensen in staat stelt een aantal krachten te bundelen en zo een beter leven te leven, en waarom zouden we daar tegen zijn ?
Misschien zijn we tegen omdat we zouden willen dat ze niet nodig waren.
Ze zijn natuurlijk wel asociaal wanneer ze mensen niet toelaten om van punt A naar B te gaan zonder een geweldige omweg te maken. Ze zijn dat in se niet wanneer de gemeenschap als dusdanig er niet door gestoord wordt. Sommige gated communities bevinden zich in het stadscentrum, waardoor ze de volledige woonwijk blokkeren.
BeantwoordenVerwijderenOverigens, in Budapest - zeker waard om een blog post aan te wijden - hebben ze grote blokken met verschillende (gesloten) ingangen maar een geweldig binnenplein waar iedereen de was of de plas doet, een glaasje drinkt of een balletje trappen. Dat is evenzeer "gated" maar wel geweldig aantrekkelijk. De buurt als dusdanig ondervindt er geen nadeel van, maar de gemeenschap in de blok plukt er de vruchten van (soms letterlijk). Lijkt mij een efficiënte en aangename manier om een stad op te bouwen, niet?
En je kan de redenering ook best omdraaien: waarom zouden we dan als samenleving in het geheel de krachten niet bundelen en een beter leven maken voor iedereen? Voor iedereen het allerbeste, communisme de nouveau :))
Ik neem je aanbeveling om eens in Budapest te gaan kijken graag mee. Voor het overige kan ik alleen maar akkoord gaan met je opmerkingen.
BeantwoordenVerwijderenAlleen ben ik er niet zeker van dat het 'geheel' der krachten ook het allerbeste zal genereren. Er zitten immers ook heel wat opportunisten, free-riders, etters of gewoon boeven onder ons.