
Sinds Richard Florida met zijn creatieve klasse ( The rise of the creative class, 2002 ) mooi weer begon te maken in stadsontwikkelingsland, lag hij al onder vuur. Dat was waarschijnlijk ook wel de bedoeling, het is immers een goedkopere manier van reclame voor je consultingbureau. Florida heeft wel het voordeel van de duidelijkheid. Als hij iets zegt in de aard van : 'het percentage aanwezige holebi's bepaalt het groeipotentieel van een stad en dus moet je proberen om een holebi-vriendelijke atmosfeer in de stad te creëren', weet je direct wat hij concreet met een woord als 'Tolerantie' bedoelt en welke consequenties dit heeft voor het stedenbeleid.
Toch komt de kritiek vandaag vooral vanuit linkse hoek. Niet zozeer de gepredikte tolerantie is daarbij het probleem, wèl het feit dat Florida focust op het welbevinden van een specifieke elite van hoogopgeleide creatievelingen die hun zotte ideeën duur verkopen in de dienstensector (of niet zelden aan overheden) zonder dat er onmiddellijk veel maatschappelijke meerwaarde aan vast hangt. Zij palmen de goedkopere buurten in de stadscentra in, transformeren mooi gelegen industriële panden om in ruime lofts en creëren een winkelaanbod waar de initiële buurtbewoner niet terecht kan. Een gentrificatieproces waar de stad misschien op internationale congressen mooi mee kan uitpakken, maar waar de modale stadsbewoner weinig aan heeft. Deze kritiek op Florida's receptuur is terecht: je lost er geen samenlevingproblemen mee op, je wisselt gewoon mensen met problemen in voor mensen zonder problemen.
Toch betekent dit niet dat het hele discours over het belang van creativiteit moet overboord gegooid worden. Charles Landry, bij voorbeeld, legt de nadruk niet op het belang van een creatieve klasse, maar wel op het hanteren van meer creativiteit en fantasie (en bijgevolg tolerantie tegeover fantasie) in ieders dagdagelijks engagement voor een betere, leukere en meer rechtvaardige stad (The creative city: a toolkit for urban innovators, 2000).
En zolang er fantasie is, is er hoop ... hoop ik dan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten