Nog tot eind deze week loopt in het Centraal Station van Brussel de week van de recyclage. Je kan er allerhande kunstwerkjes bezichtigen gemaakt van recuperatiemateriaal. Op zich niets bijzonder zou je denken. Elk goed menend kunstenaar heeft dit concept al wel een keer uitgeprobeerd. Toch is deze bescheiden expo de moeite waard. Vooral de werken van Jérôme Dayez (foto) vielen bij mij in de smaak. Ze doen denken aan een organisch gegroeide stad bestaande uit flatgebouwen die zichzelf, na afbraak, telkens opnieuw oprichten.
Een tijdje geleden deelde ik een huis met een student ingenieur die een eindverhandeling maakte over recycleerbare gebouwen. Anders dan nu, waarbij het gebouw wordt afgebroken en de grondstoffen worden gerecycleerd, zou het daarbij gaan over het uit elkaar (en terug in elkaar steken) van basis-bouwmodules. Een beetje zoals het internationaal ruimtestation zeg maar. Hij focuste vooral op de technische aspecten van de verbindingen tussen die verschillende modules. Dergelijke technieken zou het gemakkelijker maken gebouwen aan te passen aan nieuwe functies of om, bij voorbeeld, een badkamer uit het ene appartement in haar totaliteit te hergebruiken in een ander gebouw, zonder dat je de tegeltjes van de muren moet halen.
Na enkele decennia krijg je dan ook modules van alle stijlen die door elkaar heen tot nieuwe gebouwen verenigd worden, een beetje zoals Dayez's flatgebouwen op het plaatje. Het foldertje van de expo vind je hier.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHet zijn precies ook prototypes voor de "moving buildings", waarvan het eerste in Dubai te verwachten is (2010): http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7472722.stm.
BeantwoordenVerwijderen