Sommige wereldleiders bepalen meer de geschiedenis dan andere. Dit Heerschap, Karel de Stoute, had in de 15de Eeuw door dat het economisch centrum van zijn Rijk niet in Bourgondië, maar wel bij de steden in de Nederlanden lag. De inkomsten voor het Rijk draaiden niet alleen meer rond landbouw, maar rond handel en nijverheid (laken) en dit vond in de steden plaats. Hij verplaatste dan ook zijn hof van Dijon naar Brussel.
Zijn veldslagen draaiden vooral rond steden. In Luik zullen ze het geweten hebben. Eind jaren '60 van zijn eeuw veroverde en verwoestte hij Luik. Hun 'Perron', een zuil met een beeldeke op en symbool van vrijheid en onafhankelijkheid ( de Waalse tegenhanger van het Belfort zeg maar) verplaatste hij ostentatief naar Brugge. Lang hebben de Luikenaars hun Perron niet moeten missen: een tiental jaar later sneuvelde stoute Karel toen hij Nancy wou innemen en konden ze hun fallus terug naar Luik overbrengen.
Maar Brussel bleef het centrum van de - Europese- wereld. En God mag weten waarom die stad daar sinds die vijftiende eeuw toe uitverkoren is.
Op het plaatje: de paarlgraven van Karel de Stoute en zijn dochter Maria van Bourgondië in de O-L-V kerk van Brugge.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten