vrijdag 20 augustus 2010

Een echte metropool

Wat maakt een stad een echte stad, een metropool ? Mijnheer Gachelin, professor bij onze vrienden in Lille, weet hiervoor 10 geboden af te draven (1993):
- minimum 2.000.000 inwoners
- topkwaliteit aanbieden (vooral ook op vlak van cultuur, sportinfrastructuur, openbare ruimte)
- een metropool werkt aan haar marketing
- uitstekend privaat en openbaar vervoer infrastructuur (interne mobiliteit)
- uitstekende bereikbaarheid (externe mobiliteit)
- ruimtelijke expantie
- grote internationale activiteiten organiseren (Olympische spelen)
- Een internationale functie ( bijvoorbeeld een europese instelling) herbergen
- een brede ontwikkeling (economie, sport, cultuur) kunnen realiseren
- consensus tussen politieke en maatschappelijke actoren weten te bereiken en een gebundelde politieke en bestuurlijke beslissingskracht ten toon spreiden.

Vraag: is Brussel een metropool ?
Antwoord: Kwaremont ook niet

donderdag 19 augustus 2010

Barcelona, altijd leuk


Running route 612345 - powered by Runmap 

Stel: je komt met de boot langs Barcelona en je hebt weinig tijd. Met een paar goede loopschoenen en een beetje conditie kan je dan toch nog veel zien. Hierbij een parcours dat we deze zomer hebben afgelegd. In één uurtje ben je rond, de rest van de tijd kan je rustig uitblazen op een terrasje met een flesje cava (of twee). Het parcours kan je downloaden op runmap.

woensdag 18 augustus 2010

Medinagedachten


We pikken de draad weer op in Noord-Afrika, meer bepaald in de hoofdstad van Tunisië. Het oude deel, Medina, is meer dan een bezoek waard. Dit stadsdeel komt erg Brussel's over: een bonte mix van oud en nieuw, groezelig en net, moslim-religieus en westers.

De reden waarom we met Medina de draad weer oppikken is eenvoudig: volgens onze vrienden van Wikipedia betekent 'Medina' gewoon 'stad' in het Arabisch.

Meneer Zine El Abidine Ben Ali is de grote baas in Tunesië, dat is hij ondertussen zoal 23 jaar. Niet iedereen is daar zo blij mee: hij zou het land met nogal strakke hand regeren. Langs de andere kant doet Tunesië het economisch niet zo slecht. Internationaal weet Zine El Abidine Ben Ali het ook wel voor elkaar elkaar te krijgen: zowel Arabische, Chinese, Japanse als Europese investeerders blijken nog steeds met veel graagte in luxe real-estate projecten rond de hoofdstad te willen investeren. Wat dan weer een opsteker is voor de ontwikkelingssamenwerking: van saturatie van de absorbtiecapaciteit voor ontwikkelingsgelden is nog lang geen sprake. Een mooie brug over het Lac de Tunis en andere prestigeprojecten getuigen van de goede besteding van de door sommigen fel-begeerde 0,7% - norm ontwikkelingshulp.

Kortom: Tunis is een echte aanrader ! Je komt er gemakkelijk met de boot en ook ter plaatse is het gemakkelijk reizen.

De foto: Porte de France ofte Bab el Bahr...