
Bauhaus is een interessante school geweest. Zij hebben zowat de meest vooruitstrevende architecten en designers voortgebracht (of geïnspireerd) die vorm hebben gegeven aan het modernisme van de 20 eeuw. Onze eigen Van de Velde, bekend van de Boekentoren in Gent, maar wellicht nog meer als art-deco designer van de NMBS-treinen uit de vorige eeuw, was één van de voorlopers van deze beweging.
De Bauhaus dacht dat het een goed idee was om de architectuur van het gebouw af te stemmen op de functie ervan. Een moderne gedachte die de naoorlogse stadsarchitectuur in belangrijke mate bepaald heeft. En, het moet gezegd, ze hebben niet alleen voor innoverende binnenhuisinrichting gezorgd, maar ook pareltjes van gebouwen neergezet.
Maar waar ze minder rekening mee hebben gehouden is dat gebouwen in de loop van hun bestaan kunnen veranderen van functie. Zelfs de wijze waarop we ons dagelijks leven inrichten verandert, net omwille van technologische innovaties, in een razendsnel tempo. Een logisch gevolg hiervan is dat zogezegd 'functionele' gebouwen na een twintigtal jaar onaangepast worden aan de nieuwe eisen die eraan gesteld worden. Voor de bouwindustrie een gouden zaak, maar op vlak van duurzaamheid niet zo'n goed idee.
Maar wellicht net daarom ware Kunst: prachtige gebouwen, zuiver in lijn en vorm en, totaal nutteloos.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten