maandag 21 september 2009

Eeuw van de stad

















Onze noorderburen besteden op dit ogenblik heel wat aandacht aan de stad. Via de website www.eeuwvandestad.nl kom in een multimediale omgeving terecht waar ze al hun materiaal rond stadsontwikkeling gebundeld hebben en ons digitaal ter beschikking stellen. Ook dit is een stedelijk fenomeen: je hoeft noch je kot buiten te komen, noch je aan bepaalde uren te houden. De digitale bibliotheek bedient ons op onze wenken.

Een belangrijk discussiepunt voor de stad van de toekomst gaat over het verschil tussen een 'open' en een 'gesloten' stad. In een open stad voelt iedereen zich welkom en ze biedt kansen aan creatievelingen die een toekomstproject met de stad voorhebben. De gesloten stad gaat een stuk voorzichtiger om met nieuwkomers, houdt de in- en uitstroom liever zelf een beetje in de hand en zet voornamelijk in op de bescherming en het behoud van wat is.

Welke stad willen we ? En kunnen we een stedelijke samenleving ook zo aansturen dat we dat ideaalbeeld kunnen realiseren ? Of moeten we eerder pragmatisch blijven en uitgaan van wat mogelijk is - in het beste geval -? En wat doe je met het minder beste geval ? Welk verhaal over 'open' of 'gesloten' stad vertel je aan de winkelier wiens ruiten aan diggelen wordt gesmeten in Molenbeek, of aan aan de eigenaar van een uitgebrande auto in een Parijse voorstad ? Kan een buurtwerking de vastgoedmakelaar buiten houden en is dat wel zo'n goed idee ? Wie zal er dan voor zorgen dat alles een beetje netjes blijft ? En moeten de Antwerpenaars nu alleen hun zeg doen over de Lange Wapper of gaat dit het hele verstedelijkte Vlaanderen aan ? Wie regelmatig op de VPRO afstemt kent het antwoord over enkele weken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten